9.10.14

Esok Mungkin Tidak

Salam Palestina..

Terasa lama juga tidak menulis di sini sepeninggalan post terakhir tentang Ramadhan, Julai lalu. Namun saya ada juga berbasa-basi membaca semula artikel yang jauh berlalu, meneliti perkembangan dan perubahan isi penulisan - yakni penaksiran terhadap diri sendiri dalam fatrah menimba pengalaman.

Bermula Oktober ini genaplah 8 bulan saya menguruskan pendirian, penghayatan dan pemaknaan pada hidup secara kendiri - juga secara total. Berbeza dari kehidupan bersama teman-teman di luar universiti bermula semester dua tahun 1 di UKM hinggalah Januari lalu, kini saya telah mendaftarkan diri saya sebagai satu-satunya anggota masyarakat yang tidak berkeluarga di kawasan perumahan 100% bumiputra ini.  


Apabila saya belajar dari hari-hari yang berlalu dalam kehidupan, saya berpendirian kita kerap merungut kerana tidak diberi dan tidak mendapat itu dan ini dari seseorang, adalah juga disebabkan kerana keengganan kita memulakan pemberian perkara yang sama pada seseorang tersebut. 

Saya cukup terkesan dan turut berpegang dengan kata-kata seseorang pada saya - jangan selalu meminta itu dan ini dari Tuhan, tetapi masih tidak menghargai dan memanfaat nikmat dari Tuhan yang dikecapi di dalam hidup. Insan-insan yang diutuskan Tuhan kepada kita adalah sosok kurniaan untuk kita. Hiduplah sepenuhnya, ketawa, menangis, rindu dan sedih bersamanya - kerana esok mungkin sudah tiada.   

Di ambang berakhirnya 2014, saya kehilangan seorang lagi sahabat yang mengajarkan saya bagaimana erti memandang pada hidup. Pada ketika saya menghantar mereka untuk memulakan kehidupan berumah tangga, kali ini terpaksa juga saya memendam perasaan untuk meraikan Aidiladha bersama keluarga. Saya masih cuba memaknakan hari-hari dan saat-saat penghabisan persahabatan untuk kami saling bercerita, mengusik dan saling menenang - sepertimana warna-warni kenangan yang berlalu pada waktu-waktu sebelumnya.


"Ya Allah, apa saja nikmat yang kami dapati ini dari mana-mana makhlukMu 
maka sebenarnya dari Engkau jua.
 Tidak ada sekutu bagiMu. Puji dan kesyukuran (kami) untukMu."


Dan saya pun pasti, kita semua akan mula menghargai apa-apa yang sudah tiada walaupun ia menjadi milik kita pada sesaat sebelumnya. Kerana itu, maka hargailah seadanya.     

Wallahua'alam.

0 ingatan dari teman:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...