4.7.14

Ramadhan Masih Ada !

Salam Ramadhan..

Seketika bila Opick mendendangkan,

"Allah Engkau dekat, penuh kasih sayang,
Takkan pernah Engkau biarkan hambaMu menangis
Karna kemurahanMu, karna kasih-sayangMu.."

Sambil membaca, mendengar dan mengulang lagi. Saya tidak pasti mengapa, sebermula Ramadhan kini, diri terasa hanyut bahkan kaku dengan karya Opick dan lagu-lagunya, buya Hamka serta inspirasi-inspirasinya. 

Mungkinkah atas kerana inspirator itu tidaklah jauh dari bumi tempat berdiri? Seketika ia terngiang lagi ;

"DenganMu aku hidup, denganMu aku mati,
Hanyalah padaMu, hanyalah untukMu,
Hidup kan dijalani.."

Ramadhan ini cukup indah. Bak kata Nabi SAW, air mata seorang bila telah titik mengenang Tuhannya, itulah tali penghubung antara bumi dan langit.

Terpana pula mata pada bait-bait Buya Hamka pada ingatan malam seribu bulan ;

"Puasa Ramadhan lebih-lebih lagi, adalah pintu untuk memasuki suasana itu. Moga-moga entah di malam yang mana, memang terbukalah pintu langit bagi rohani kita. Ibarat kita memutar knop radio, mencari-cari satu stesen gelombang pemancar, padahal banyak gangguan, akhirnya bertemu juga; tidak kita lepas-lepaskan lagi. Sekali bertemu, jadilah, nilainya sama dengan 1000 bulan."


Asyik rasa di hati tidak sekata perasaan di mimik muka. Tidak kelihatan gembira di wajah tidak bermakna hati turut meleka. Oh, janganlah Ramadhan pergi terlalu cepat.

Di tepian lereng Langit Ramadhan.

Ramadhan bukanlah hanya untuk kita. Ramadhan adalah rahmat untuk alam. Tambah-tambah Lailatul Qadr yang dinanti-nanti itu turut menjadi saat gembira buat sekalian alam ;

'waktu itu, sujudlah segala umat semesta - kayu-kayan, rumah-rumah, gunung-ganang, air pun berhenti mengalir. Seluruh dunia diliputi oleh cahaya lain dari cahaya pelita, lain dari cahaya bulan, lain dari cahaya matahari. Pintu langit terbuka. Ketika pintu langit itu terbuka, maka sesiapa yang dikehendaki Allah akan makbul doanya, melihatlah dia dan tahulah dia bahawa saat itu telah datang.' 

Persoalan : Siapakah kita di Akhir Ramadhan?


Jika kita tidak meletakkan sasaran pada pengakhiran nanti, maka malanglah kita. Janganlah makhluk bernama Ramadhan itu pergi tanpa mengesankan kita.

Bacalah kisah-kisah dari ramai yang menulis bersama sesalan-sesalan yang tidak berguna selepas peninggalan Ramadhan yang lepas-lepas.

Baru kita tahu, bahawasanya kita masih punya Ramadhan. Untuk tidak disia-siakan, agar kita tidak menduakan. 

Itupun sekiranya kita sedar.

Wallahua'lam..

p/s : Beberapa intipati dari buku karangan Buya Hamka ; Renungan Tasawuf - Manisnya Iman.

Artikel saya yang lepas sempena Ramadhan : KLIK 1   -   KLIK  2   -   KLIK  3

0 ingatan dari teman:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...